GELECEĞİMİZ İÇİN AQUA CYCLE
İzmir Özel Çakabey Ortaokulu öğrencileri Uluslararası ismi ‘Young Reporters for the Environment, YRE’ olan ve ülkemizde Çevrenin Genç Sözcüleri (ÇGS) olarak adlandırılan programda yer almak üzere bu yıl hazırladıkları çalışmalarını paylaştı. Özel Çakabey Ortaokulu öğrencileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Kayıkçıoğlu ile yaptıkları röportaj ile proje çalışmalarını geliştirdi. Öğrenciler; Bade Tuğgan, Can Tuna, Sarp Çetinkaya, Tanem Yalçınkaya, Ayaz Chatip ve Buğlem Özkırıkçı ile Danışman Öğretmenler; Beyza Aygün, Merve Günç Erdem, Gamze Beset ve Aydan Acar, Prof. Dr. Hüsnü Kayıkçıoğlu’na engin bilgilerini paylaştığı için teşekkür etti.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİÖğrenciler, tüm canlıların doğada yaşamasını sağlayan ana kaynakların oksijen ve su olduğunu bilerek araştırmalarında temiz su kaynaklarının kontrolsüz kullanımla harcanması ile atmosferde sera gazlarının artmasına ve küresel iklim değişikliğine odaklandı. “Son yıllarda dünyada yaşanan ciddi su sorunu yağış ve kuraklık gibi olayların seyrinden etkilenmekte. Yüzde 75’i suyla kaplı olan dünyada ekosistemlerin sürdürülebilirliği, kullanılabilir nitelikte olan yüzde 2.5’lik kısmın yeterli ve belirli bir kalitede olmasına bağlı” diyen öğrenciler, nüfus artışına paralel olarak gelişen teknoloji ve fosil yakıtların atmosferde sera gazlarının artmasına, küresel iklim değişikliğine sebep olduğuna dikkat çekti. Bu durumun su kaynaklarını etkileyerek yeterli ve kaliteli suya erişimi zorlaştırdığını, su krizi yaratabildiğini belirten öğrenciler, araştırmalarında şu ifadelere yer verdi: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı kuraklık haritasında başta Doğu ve Güneydoğu Bölgesi olmak üzere susuzluğun Türkiye için de çok tehlikeli boyutlara ulaştığını görebiliyoruz. Bu durumdan en çok tarımdan hayvancılık ile pek çok sektör olumsuz etkilendiğinden ülke ekonomisi de zarar görmektedir. Yağıştan etkin bir şekilde yararlanmayı sağlayan suyu tutma, toplama ve depolama tekniği olan su hasadı toprağı ve suyu korumak için çok önemlidir. Son zamanlarda özellikle organik hammaddeli, doğada çözünebilir malzemeler toprak düzenleyicileri olarak önem kazanmıştır.”
AMAÇ: AÇLIĞA SONÖzel Çakabey Ortaokulu öğrencileri, projelerinde yağmur suyunun tarımsal alanda hasat edilmesi, depolanabilecek su miktarının farklı toprak düzenleyicileriyle arttırılması ve yağmur suyunun hidrolitik döngü içerisinde toprakta daha fazla bulunmasının sağlanmasını amaçladı. Projeleri ile sürdürülebilir kalkınma hedefleri içinde sürdürülebilir tarımı destekleyen, ‘Açlığa Son’ ve insanların hayatını ciddi ölçüde etkileyen küresel ısınma problemine odaklı ‘İklim Eylemi’ amaçlarını desteklediler. Geri dönüştürülebilir atıkların değerlendirmesiyle Avrupa Birliği (AB) döngüsel ekonomi bağlamında ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
HAZIRLAYAN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ: Bade Tuğgan, Can Tuna, Sarp Çetinkaya, Tanem Yalçınkaya, Ayaz Chatip, Buğlem Özkırıkçı DANIŞMAN ÖĞRETMENLER: Beyza Aygün, Merve Günç Erdem, Gamze Beset, Aydan Acar
Bu haberi yukarıdaki butonları kullanarak paylaşabilirsiniz.