TEMİZ TOPRAKLAR İLE GÜVENLİ GIDA
İzmir Özel Çakabey Lisesi öğrencileri, çevreden toprak ve bitki örneklerini incelemek için topladı. Bilim insanları tarafından yapılan inceleme ile mevcut kirliliğin çevredeki ekosisteme ve insan sağlığına etkileri araştırılacak. İzmir Özel Çakabey Lisesi öğrencileri Uluslararası ismi ‘Young Reporters for the Environment, YRE’ olan ve ülkemizde ‘Çevrenin Genç Sözcüleri’ (ÇGS) olarak adlandırılan programda yer almak üzere bu yıl hazırladıkları çalışmalarını paylaştılar. Çakabey Lisesi öğrencileri, okulun yakınında bulunan Seyrek Köyü’ndeki tarım arazilerinde gözle göremediğimiz radyonüklid ve ağır metal kirliliğini, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ doğrultusunda araştırmayı hedefleyerek bu kirliliğin çevredeki ekosistemlere ve insan sağlığına olan olası etkilerini araştırdı. Radyonüklid ve ağır metal gibi zararlı kirleticileri yiyeceklerden, sudan, havadan ve çevreden uzaklaştırmanın bir yolunu bulmak oldukça zor olsa da Çakabey Lisesi öğrencileri, araştırmalarını sonuçlandırabilmek için toprak örneklerini topladı.
DOZLARI ÖLÇÜLECEKÖzellikle sofralara kadar ulaşan tehlikenin boyutlarını gençlere duyurabilmek için yapılan araştırma ile tarım ve hayvancılık için güvenli kabul edilen bölgelerden alınan toprak ve bitki örneklerinde radyasyon ve ağır metal dozlarını ölçmek amaçlandı. Bu çalışma ile topraktan sofraya zincirindeki sağlıklı gıda üretimini desteklemek ve biyoçeşitlilik kaybını önlemek için tarım uygulamalarında yapılabilecek iyileştirmeleri belirleyerek hem çevresel hem toplumsal açıdan sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesine katkıda bulunmayı hedefliyorlar.
BİYOÇEŞİTLİLİK AZALIYORTarım topraklarında meydana gelen kirlilik, çeşitli sebeplerden kaynaklanabiliyor. Kimyasal gübreler, tarım ilaçları, endüstriyel atıklar ve nükleer faaliyetler gibi faktörler, toprağın kirlenmesine ve doğal dengenin bozulmasına yol açabiliyor. Bu kirlilik, bitkilerin büyümesini engelleyebildiği gibi aynı zamanda topraktaki besin maddelerinin dengesini bozabiliyor ve zararlı maddelerin gıda zincirine girmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda, insan sağlığına zarar verebilecek kimyasallar, gıdalara karışabiliyor ve ekosistemlerdeki dengesizlikler, çeşitli türlerin yok olmasına, biyoçeşitliliğin azalmasına yol açabiliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM“Ayrıca tarım topraklarında meydana gelen kirlilik, su kaynaklarının da kirlenmesine neden olabiliyor. Kirlenmiş sulardan sulama yapıldığında, bu durum hem bitkilerin hem de insanların sağlığını tehlikeye atabiliyor” diyen Çakabey Lisesi öğrencileri, tarım topraklarının kirliliğinin aynı zamanda toprak erozyonunu artırabildiğine ve tarım alanlarının verimliliğini azaltarak, dolayısıyla gıda güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenlerle, tarım topraklarının kirlenmemesi ve temiz kalması son derece önemli hale geldiğine dikkat çeken öğrenciler, araştırmaları ile sürdürülebilir tarım uygulamaları ve doğaya zarar vermeyen tarım yöntemlerinin kullanılarak, toprak kirliliğinin önlenmesi, doğal kaynakların korunması gerektiğini belirtiyor. Böylece yaptıkları bu çalışma ile hem sağlıklı gıdaların üretimini sağlamaya hem de ekosistemlerin ve insan sağlığının korunmasına yardımcı olmayı hedefliyorlar.
HAZIRLAYAN LİSE ÖĞRENCİLERİ: Alya Taştekin, Ekin Melez, Öykü Kaya, Fatma Işık Peker, Asya Tahta, Sinem Umurlu, Mustafa Selim Ayık, Beril Pehlivan DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Elif Ergönenç
Bu haberi yukarıdaki butonları kullanarak paylaşabilirsiniz.