Çakabey Gözlemevi
Çakabey Okulları Gözlemevi, Türkiye’nin en büyük 10 gözlemevinden biri olup 11 Nisan 2005 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır. Çakabey öğrencilerinin okul öncesinden itibaren bilime doğal bir ilgi geliştirmeleri ve araştırmacılık özelliklerini kazanmaları Çakabey programının temel hedeflerinden biridir. Gözlemevi bu hedefi gerçekleştirirken değerli bir araç olmaktadır.
Gözlemevi çalışmaları Bilim ve Yaratıcı Programlar Koordinatörü Yüksek Astronom Oğuzhan Köse liderliğinde yürütülmektedir.
Okul öncesinden üniversiteye dek Güneş ve gece gözlemleri ile uzay bilimleri alanında projeler yürütülmektedir.
Teleskop
Meade LX200 12 inç’lik (yaklaşık 30cm.) GPS uydu kontrollü ve bilgisayar donanımlı aynalı teleskop. Hem optik hem de CCD gözlemleri yapabilen teleskopumuz Kuş Cenneti’nin de bulunduğu Sasalı’daki kampüsümüzde ışık kirliliğinden uzak son derece elverişli gözlem koşullarına sahiptir. Bünyesinde bulunan Güneş filtresi ile Çakabey Gözlemevinde gündüz Güneş gözlemi yapılmaktadır. Güneş ışınlarının %99.999’unu geçirmeyen yapısı sayesinde Güneş leke gözlemleri yapılmaktadır.
Geleneksel Astronomi Geceleri
Her sene düzenlediğimiz Astronomi Gecesinde akademisyenler ile sunumlar, roket fırlatma atölyeleri, bilgi çadırları, uzay küresi yolculukları gibi etkinlikler ile gece gözlemi yapılmaktadır. (Organizasyon yalnızca Çakabey üyelerine açık yapılmaktadır.)
Çakabey Gözlemevi NASA Museum Alliance üyesidir.
Çakabey Gözlemevi, 2018 Ağustos tarihinde NASA Museum Alliance üyeliğine kabul edilmiştir. NASA yaygın eğitim grubu, 2002’den beri NASA Müze Birliğini (NASA Museum Alliance) yürütmektedir. NASA, Museum Alliance üyesi olan kurumlarla kaynak paylaşımları yapmayı ve profesyonel gelişimlerine yardım etmeyi taahhüt etmektedir. Tüm dünyadan kabul edilen üyeler, bilim müzeleri, planetaryum, gözlemevi gibi özellikleri barındırmaktadırlar. Başvuruları değerlendirilen kuruluşlar, bu ayrıcalıklı üyeliğe kabul edilmektedir.