DÜŞÜNME BECERİLERİ
Düşünme Becerileri, akademisyenler tarafından Çakabey Okullarına özgü hazırlanmış, okul öncesinde başlayıp ilkokulda Çakabey özgün yayınları ile haftalık bir ders saati olarak da devam eden kapsamlı bir programdır. En değer verdiğimiz 21. yüzyıl becerilerinden olan “düşünme becerileri” Çakabey’de büyük bir özenle uygulanır.
PASS teoremi etkinlikleri (Planning, attention, successive, simultaneous) Dr. Meltem Canver Kozanoğlu danışmanlığında hazırlanmaktadır.
Makine mühendisliği, elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğinin bir araya gelmesi ile oluşan mekatronik mühendisliğinin tüm aşamalarını, Çakabeyliler okul öncesinden üniversiteye kadar sarmal bir program ile Çakabey Mechatronics Lab’de almaktadırlar. Amaç mühendis yetiştirmek değil, 2030’lu yıllarda iş yaşamına başlayacak öğrencilere çok etkin şekilde 21. yüzyıl becerilerini ve özellikle problem çözme ve yaratıcılık becerisini kazandırmaktır.
Düşünme Becerileri Programının bir parçası olan uygulamalar eşsiz ve Çakabey’e özgüdür. Dersler, Bilim ve Yaratıcı Programlar Koordinatörü astrofizikçi Oğuzhan Köse tarafından tasarlanmaktadır.
Özel tasarlanmış üç ayrı atölyede işlenen programlar şöyledir:
- Okul öncesi ve ilkokul LEGO Education çalışmaları 4 C eğitim metodu ile (Connect, Construct, Contemplate, Continue)
- Okul öncesi ve ilkokul Bilim ve Yaratıcılık Atölyesi – BİYA
- Ortaokul ve lise Mekatronik ve Robotik Laboratuvarı Çalışmaları
21. yüzyıl becerileri platformunun bir üyesi olan LEGO Education ile çalışmalar, 4C eğitim yöntemi ile (Connect, Construct, Contemplate, Continue) (ilişkilendir, inşa et, irdele, ilerlet) yapılmaktadır. Problem çözme becerisi üzerine kurulu program, çocukların en yaratıcı olduğu okul öncesi dönemden itibaren başlamaktadır. Astrofizikçi Oğuzhan Köse’nin liderliğinde tasarlanan ve uygulanan derslerin içeriği Çakabey’e özgü farklaştırılmaktadır.
Okul öncesinde ve ilkokulda 2006 yılından bu yana sürdürülen Bilim ve Yaratıcılık çalışmaları, fen bilimlerine öğrencilerin doğal bir ilgi geliştirmesi için hazırlanmıştır. Amaç, öğrencinin karşısına gelen bilimsel materyale olan ilgisini belirlemek ve bilimin temel kavramlarını anlamasını sağlamaktır. Ders konuları, Çakabeylilerin en çok merak ettiği başlıklarda doğa bilimleri, fen bilimleri, mühendislik ve uzay bilimleridir.
5 yaştan 7. sınıfa dek aralıksız olarak verilen kodlama ve programlama eğitimi, Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu danışmanlığında Çakabey’e özgü hazırlanmıştır.
Problem çözme, karar verme ve yenilikçi çözümler üretme anlamına gelen “Bilgi İşlemsel Düşünme” ile algoritmik düşünme becerileri Çakabey Maker Space’de yapılan çalışmalar ile geliştirilmektedir.